İlgi: Tekstl, Gemi İnş., Makn., Dnzclk
Tam metin
Ülkemiz ve Üniversitemiz için girişimciliği ve gerçek AR-GE çalışmalarını daha da özendirecek çok önemli bir proje olan İTÜ-ARI Teknokent ve Yönetici Şirketi’nin kuruluşunun 4691 sayılı Teknoloji Geliştirme Bölgeleri Kanunu’nun aradığı şekilde yasal bir zemine kavuşturulması konusunda yapılan girişimler, uzun bir süre almış olmakla beraber, olumlu sonuçlanmış ve İTÜ-ARI Teknokent’i ilgili Bakanlıkların öngördüğü yasal konuma başarı ile yerleştirilmiştir.
Bu arada Teknokent çalışmalarını ilgilendiren aşağıdaki üç önemli gelişme de dikkatinize sunulmaktadır;
i- Topografik açıdan sıkışık ve ulaşılması güç konumdaki Teknokent II binalarına Ayazağa yerleşkesi içinde ve yeni açılan Etiler girişinden daha kolay ulaşabilmek için yapılan iki önemli yol çalışması durmaksızın ilerlemektedir. Bu yollar daha da yoğunlaşan bölge trafiği göz önüne alındığında gerek yerleşkeye yaklaşımı, gerekse yerleşke içi ulaşımı önemli ölçüde olumlu yönde etkileyecektir. Bahar aylarıyla birlikte çok değişik ve güzel bir yerleşke bizi bekliyor olacaktır.
ii- Yasallaşma sürecinin tamamlanmasından sonra Teknokent kapsamında yer bulmaya çalışan ve beklemekte olan şirketler için Ayazağa Yerleşkesi içindeki tüm olanaklar değerlendirilmektedir.
iii- Laboratuvarlar açısından önemli bir atılım içindeki İTÜ’nün yenilenen ve donanım yönünden zenginleşen laboratuvarlarına ek olarak Merkez Laboratuvarının temeli atılmış ve LAKPOS programı devreye sokularak mevcut laboratuvarların güncel çalışma takvimleri ve kullanılabilir deney düzeneklerine ulaşım olanağı yaratılmıştır. Yüksek Başarımlı Hesaplama Merkezi devreye sokulmuş, ihtisas teknokentleri üzerindeki çalışmalar hızlanmıştır. Bunların başında Tekstil, Gemi İnşaatı, Makina ve Denizcilik İhtisas teknokentleri gelmektedir. Gümüşsuyu, Tuzla, Florya’daki çalışmalar ilerlemiş, aynı amaçla kullanılmak üzere şu anda metruk durumda bulunan Ayazağa’daki eski yurt binasının yarısının kiralanacak bürolara dönüşümü ihale aşamasına gelmiştir. İTÜ’nün öz kaynaklarına dayalı risk sermayesi kullanma çalışmaları da son aşamasına ulaşmıştır.
Bu sonuçlara ulaşabilmek için sabırlı çalışmaları ile katkıda bulunan üniversitesine gerçekten bağlı saygıdeğer İTÜ mezunlarına yasal çalışmaları yürüten tüm hukukçularımıza, güçlükleri paylaşarak destek çıkan arkadaşlarımıza İstanbul Teknik Üniversitesi adına teşekkürü borç bilirim. Hepsine kalıcı sevgi ve saygım çok büyüktür.
1- %94 oranında İ.T.Ü Geliştirme Vakfı iştiraki olan Arı Teknokent Proje Geliştirme ve Planlama Anonim Şirketi hisselerinin %30’una karşılık gelen, bölümü, herhangi bir gerekçe gösterilerek bu haklardan geriye dönüş olmayacak biçimde, kayıtsız, koşulsuz ve bilabedel olmak üzere üniversitemize devredilmiştir.
2- Yönetici Şirketin elde ettiği karın asgari 2/3’lük bölümünün hisseler oranında dağıtılması karara bağlanmıştır. Buna göre şirket karının %20’lik bölümü üniversitemize dönecektir.*
3- Arı Teknokent Proje Geliştirme ve Planlama Anonim Şirketi’nin, Yönetim Kurulu, Değerlendirme Kurulu ve Denetleme Kurullarında Üniversitemizin hissesini temsilen birer üyemiz bulunacaktır.
Artık Üniversitemiz öğretim elemanlarının, 4691 sayılı kanun hükümlerine göre, yapacakları talepleri, Üniversite Yönetim Kurulu tarafından zaman yitirmeksizin hiçbir yasal engel olmadan sonuçlandırılacaktır.
Teknokentlerde görev alacak öğretim elemanları ile ilgili olarak 4691 sayılı kanunun sağladığı önemli olanaklar özetle şunlardır:
1- Arı Teknokent şirketlerinde tam zamanlı, yarı zamanlı ve proje esaslı görevlendirilme olanağı; öğretim elemanlarına yaptıkları araştırmalarının sonuçlarını ticarileştirmek amacı ile bu bölgelerde şirket kurma, kurulu bir şirkete ortak olma ve/veya bu şirketlerin yönetimlerinde görev alma olanağı; 2- Arı Teknokent şirketlerinden elde edilen gelirlerin, döner sermaye gelirleri kapsamı dışında olması; 3- Arı Teknokent şirketlerinde sürekli olarak istihdam edilecek akademik personele, İTÜ tarafından aylıklı veya aylıksız izin verilmesi ve izin süresince kadroları ile ilişkilerinin devam etmesi; |
Bu konuda ekte belirtilen ve Üniversite Yönetim Kurulunun 15.11.2007 tarih 762 sayılı toplantısında gözden geçirilerek güncelleştirilmiş olan konu ile ilgili üniversitemiz yönetmelikleri ve tüm mevzuat ayrıntılı olarak İTÜ WEB sayfasında yer almaktadır.
Prof. Dr. H. Faruk KARADOĞAN
Rektör
Ek: · 4691 sayılı Teknoloji Geliştirme Bölgeleri Kanunu.
· İ.T.Ü Öğretim Elemanlarının Teknoloji Geliştirme Bölgelerinde Görevlendirilme ve Şirket Kurabilmelerine İlişkin uygulama yönetmeliği.
· İ.T.Ü Öğretim Elemanlarının Teknoloji Geliştirme Bölgelerinde Görevlendirilme ve Şirket Kurabilmelerine İlişkin Yönetmeliğin Uygulama Esasları.
· İ.T.Ü Öğretim Üyelerinin İ.T.Ü-Teknokent’te görevlendirilme başvuru formu.
· İ.T.Ü Teknokent’te öğretim üyesi görevlendirme şirket talep formu.
· Teknoloji Geliştirme Bölgeleri Uygulama Yönetmeliği
· Diğer ilgili mevzuat hükümleri.
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder